2. A szexualitás, mint a szorongásoldás eszköze

Ha rendbe tettük saját szexualitásunkkal való kapcsolatunkat, csodálatos lehetőségek nyílnak meg előttünk. A szexuális gyönyörben számos potenciál rejlik, melyek közül az egyik a szorongásoldás. Számos írás jelent már meg az orgazmus pozitív élettani hatásairól. Fontos azonban megjegyezni, hogy amíg nem tekintünk „oké”-ként saját szexuális lényünkre, óvatosan bánjunk ezzel a kérdéssel.

Fontosnak tartom kiemelni azt is, hogy itt egészséges szexualitásról beszélek, aminél az elsődleges szempont az, hogy egy (vagy ma már akár több) partnerrel folytatott szexuális kapcsolat esetén maximálisan figyelembe kell venni az ő igényeit és határait, és csak olyan mértékben élhetjük meg vágyainkat, amibe partnerünk beleegyezik, ami számára is örömöt okoz. Semmiképp sem fogadható el normálisként a partneren tett szexuális vagy mentális erőszak!!!

A szexuális izgalom és az orgazmus állapotában oxitocin, dopamin és prolaktin szabadul fel a szervezetben, mely három hormon a szeretet-, a boldogság- és a nyugalom érzetéért felelős. E fiziológiai hatásokon túlmenően, lelkünkre is pozitív hatással van egy minőségi! szexuális élmény, akár partnerrel éljük meg, akár önmagunkban. Ha partnerrel éljük meg, átadjuk magunkat a szeretet, az elfogadás, a befogadás és a boldogság érzésének, melyek mind-mind táplálják lelkünket.

Hányszor halljuk mostanában, hogy szeresd önmagad, fogadd el önmagad! Amikor saját magunknak okozunk szexuális örömöt, akkor ezt tesszük. Szeretjük és elfogadjuk önmagunkat, és hálásak vagyunk (hacsak néhány pillanatra is) azért a gyönyörért, amit a testünkön keresztül képesek vagyunk megélni, átélni.

Azon túl, hogy a szex remek „tüneti” kezelés és jelentősen javítja fizikai és pszichés közérzetünket, ahogy azt az előző bekezdésben leírtam, alkalmas arra, hogy gyakoroljuk az elfogadást önmagunk és a partnerünk irányában. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a maga teljességében tudjuk megélni az élményt. Ha életünknek egy területén (és miért ne lehetne az épp a szexualitásunk) elkezdjük gyakorolni saját magunk és a másik ember elismerését, elfogadását, a szeretetet és a befogadást, ez óhatatlanul hatással lesz egész személyiségünkre és az életünk többi területére is. Így végső soron a szorongásunk tényleges forrásának kezelésében is segítségünkre lehet.

Törekednünk kell azonban arra, hogy felderítsük a szorongásunk valódi gyökerét, tárgyát, és arra is megtaláljuk a megfelelő megoldást. Ellenkező esetben, ha a szexuális örömszerzést arra használjuk, hogy elnyomjuk vele az alapproblémát, előbb-utóbb bűntudatot fogunk érezni. Az előző részben már említettem, hogy a bűntudat és a szégyen a két legrombolóbb érzelem. Mindannyian küzdünk démonokkal, még mi, segítők is. Ilyenkor érdemes külső segítséget is igénybe venni, mert egy jó szakember katalizálhatja folyamatainkat, és sokkal hamarabb túllendülhetünk egy-egy krízishelyzeten.

A következő fejezetben a szexualitásnak a kapcsolatok elmélyítésében betöltött szerepéről ejtek néhány szót.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük