3. A szexualitás szerepe a párkapcsolatok elmélyítésében

Eddig arról beszéltem, hogy milyen hatással lehet önmagunkra saját szexualitásunk. Ideje kicsit ránézni arra is, hogy milyen jelentőséggel és lehetőségekkel bír párkapcsolatunkban.  

Pillantsunk rá a szexualitás érzelmi és lelki hátterére. Talán sokan hallottunk már a „szeretetnyelvekről”. Zseniálisnak tartom, ahogy Gary Chapman A szerelem pszichológiája c. könyvében ír erről a témáról. Vizsgálata szerint az ötödik szeretetnyelv a testi kontaktus. Mindenki számára fontos, hogy a másik tudtára adja érzéseit, és az is, hogy megismerje, párja hogyan érez iránta. A harmonikus kapcsolat egyik alappillére az, hogy ismerjük a saját és a párunk „nyelvhasználatát”. Ideális esetben a két fél szeretetnyelve hasonló. Ha számunkra a szexualitás, mint testi kontaktus az érzések kifejezésének preferált módja, tudatosan használhatjuk kapcsolatunk mélyítésére. Ennek előszobája, egyben elengedhetetlen feltétele, hogy megbeszéljük társunkkal, ő miként vélekedik erről.  

Az érintésnek hatalma van. Jómagam masszőrként is tevékenykedem, így ezt személyes tapasztalatom is alátámasztja. Léteznek olyan tipikus masszázsfajták, amik elmélyítik az intimitást a párkapcsolatban, de bármilyen masszázs alkalmas lehet erre. Érintésünkkel párunk tudtára adjuk, hogy ott vagyunk, jelen vagyunk vele, figyelünk rá, szeretjük és biztonságot nyújtunk neki. Vannak továbbá olyan páros meditációs technikák és rövid rituálék, amelyek egy másfajta minőségű összekapcsolódást teremtenek. Ráhangolódunk egy olyan együttlétre, melynek során teljes mértékben egymásé leszünk, testestül-lelkestül. Ez csak úgy megy, ha szeretjük és tiszteljük egymást, megbízunk egymásban. Az ilyen együttlét (kevés szerencsés esettől eltekintve) nem megy magától. Gyakorolni kell. Minden egyes gyakorlással egyre közelebb kerülünk egymáshoz és önmagunkhoz. Amikor közelebb kerülünk egymáshoz, mélyül a szeretet, a bizalom, a biztonság.

Sokunk számára alapvető érték és feltétel a párkapcsolatban az őszinteség. Az ilyen együttlétek során mindenről lehull a lepel. Mivel a testünk önkéntelenül is reagál, nehéz kendő mögött tartani az igazi érzéseinket. Fontos, hogy úgy engedjük bele magunkat egy ilyen élménybe, hogy önmagunkkal és a társunkkal is őszinték vagyunk. Ha eljutunk oda, hogy a megélésekről, tapasztalatokról őszintén tudunk beszélni a párunkkal, megtapasztalhatjuk azt is, hogy közös életünk minden területén nyíltabban, egymás számára érthetőbben fogunk kommunikálni.  

Az előző részben a szexuális élményről, mint szorongás oldó lehetőségről volt szó. Fontos azonban kiemelni, hogy a szexualitás maga, a szorongás forrása is lehet. A mai teljesítményorientált világban elvárások tapadtak a szexualitáshoz is. Nagyon fontos, hogy ne támasszunk tólzott elvárásokat az együttlétekkel és a partnerünkkel szemben. Ha azt érezzük, hogy feszültség jelent meg, nyíltan és ítélkezés nélkül kommunikáljunk, vagy érdeklődjünk. Legyünk elfogadóak, empatikusak és megengedőek. Főleg akkor, ha tudjuk, hogy partnerünknek gondja van például a merevedéssel, a hüvelyi nedvesedéssel, vagy az orgazmussal. Szükség esetén használjunk olyan készítményeket, amik a fizikai tünetek enyhítésére szolgálnak, vagy a stimulációban segítenek. Súlyosabb esetekben célszerű szakorvoshoz fordulni, hogy a szervi rendellenességet megállapítsák, és szükség esetén fizikailag is kezelésre kerüljön, vagy adott esetben kizárják, aminek a ténye már önmagában megnyugtató. Ami ebben a helyzetben a legfontosabb, hogy kritika helyett megértéssel, empátiával és támogatással közelítsünk partnerünkhöz.  

A következő fejezetben a szexualitásról, mint a megismerés eszközéről lesz szó. 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük