4. A szexualitás, mint a megismerés eszköze

Talán ez meglepő lehet elsőre, de a szexualitást használhatjuk úgy, mint önmagunk és a társunk mélyebb megismerésének egyik lehetséges eszközét. A szexuális gyönyör elérésének alapvető feltétele elsőként az, hogy megismerjük saját testünket, érzéseinket és vágyainkat. Előző bejegyzéseimben is hangsúlyt fektettem arra, hogy kiemeljem az önmagunkkal és a társunkkal szemben való teljes őszinteség kiemelkedő jelentőségét. Ehhez először le kell vetkőznünk saját ítéleteinket, és egy kicsit kívülről kell magunkra tekinteni a lehető legnagyobb elfogadással, megengedéssel. Számomra sem ismeretlen, hogy ez olykor nem könnyű. Ha nyitott szemmel, füllel és szívvel élünk, észrevesszük azokat az embereket és kapcsolatokat, akik/amik támogatnak minket ebben a folyamatban. Számomra nagyon sokat jelentett az alábbi történet, amit egy általam nagyra becsült ember és professzor mesélt el az egyik kiscsoportos előadásán: 

Egy napon egy hölgy hallgatóján észrevette, hogy nagyon nekikeseredett és látszólag elég súlyos problémával küzd. Mikor elbeszélgetett vele, kiderült, hogy a lány egy átdorbézolt bulis éjszakán teherbe esett. Úgy érezte, hogy összeomlott az egész élete, emiatt súlyosan vádakkal illette magát felelőtlenségéért, iszonyatos bűntudat és szégyen gyötörte. Ekkor a tanár úr feltette neki azt a kérdést, hogy mit tenne akkor, ha ez nem vele, hanem valamelyik barátnőjével történt volna. A lány azt felelte, hogy támogatná és vigasztalná. A tanár úr ezután azt kérdezte, hogy mit tenne akkor, ha bárki mással történt volna ez, elítélné? A lány rávágta, hogy dehogy! A tanár úr ekkor váratlanul reagált: mit képzel maga, hogy különbnek hiszi magát bárki másnál, ki maga, hogy másfajta bánásmódot érdemel, mint bárki más! Egoista! 

Bár első hallásra meghökkentő és vicces, vagy talán inkább ironikus a történet, de ott bújik benne az igazság. Próbáljunk magunkra úgy tekinteni, mint a barátunkra, akit szeretünk. Legyünk pont ugyanolyan elfogadóak, akkor is, ha önmagunk megismerése a cél. Felejtsük el az ítélkezést! Álljunk kellő nyitottsággal saját magunkhoz. 

Miután elindultunk önmagunk felfedezésének útján, és van egy „tapasztalati iránytűnk” arról, hogy ezt miként kell csinálni, ismerjük meg a társunkat is. Fontos, hogy ilyenkor maximálisan figyelembe vegyük azt, hogy épp mennyit hajlandó és képes átadni magából. Figyeljünk, érzékeljünk, legyünk éberek és tudatosak rá. Végül, de nem utolsó sorban legyünk hálásak, amiért megosztotta velünk azt, amit megismerhettünk. Jelezzük is számára, hogy ez milyen fontos nekünk. A szexuális együttlét alatti megismerés az intimitás magas szintjét követeli meg. Mindkét fél érdeke, hogy megnyíljon és őszintén jelezzen mindent a másik felé. Mivel különösen érzékeny területről van szó, az ember talán ösztönösen törekszik arra, hogy a jelzéseit olyan formában adja át, hogy az a társa számára érthető, befogadható, támogató és véletlenül se bántó legyen. Ez megnyitja a kaput az újabb lehetőségek felé.  

Ebben a helyzetben a feltétlen bizalom kialakítása érdekében nagyon fontos tényező a kölcsönösség. Biztosítsuk társunkat arról, hogy számunkra fontos az, hogy ő is megismerjen minket, és hajlandóak vagyunk átadni magunkat neki. Ha bármi aggályunk, rossz érzésünk van valami miatt, azt előre mondjuk el, és beszéljük meg, hogy ha valami történik, azt hogy fogjuk jelezni. Mindig legyen szenzorunk arra, hogy annyit adjunk és fogadjunk be, amennyi az adott pillanatban jól esik. Tartózkodjunk az elvárásoktól, és ne mérlegeljük azt, hogy sokat/keveset/eleget kaptunk/adtunk-e. Bármi történik, az úgy jó, ahogy van. Ezt erősítsük meg partnerünkben is. Törekedjünk a JELEN-létre. Ennek érdekében, mielőtt nekivágunk a felfedezésnek, végezhetünk meditációs és relaxáló gyakorlatokat, hogy az oda nem illő, a figyelmet elterelő érzéseket és gondolatokat „kint” hagyjuk. Segít egy mindkét fél számára befogadható – akár saját – összehangoló rituálé elvégzése, és a kellemes légkör megteremtése gyertyákkal, füstölővel, kellemes zenével, vagy bármi mással, ami hozzájárulás. Fontos, hogy kellő időt és energiát szánjunk erre az élményre. Ez Én és Mi élmény egyszerre, ami végtelen lehetőségeket rejt magában.  

A következő rész ehhez a témához szorosan kapcsolódik, a szexualitásnak az elfogadásban betöltött szerepét tárgyalja majd.  

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük