A merevedési zavarok lelki háttere

Sok férfit foglalkoztat a merevedés kérdése, a merevedési zavarok és az impotencia. Sok esetben az elvégzett orvosi vizsgálat fizikai magyarázatot, szervi rendellenességet nem talál. Ilyenkor a szexuális zavar hátterében egyértelműen lelki tényezők állnak. Ruediger Dahlke A Betegség, mint szimbólum c. könyvében számos okot megnevez, amik támpontul szolgálhatnak az egyéni esetek vizsgálatakor. Dahlke a problémák lehetséges háttereként az alábbi területeket nevezi meg. 

1.) Az első, és a legkevésbé meglepő ok, a teljesítménnyel kapcsolatos nyomás. Félelem attól, hogy valaki férfiként képtelen lesz helyt állni, nem áll fel a szerszám, csődöt mond, képtelen lesz az aktusra, egy szóval “töketlenné” válik. Az utolsó kifejezésből már át is hallatszik az, hogy itt nem pusztán a szexualitásra korlátozódik a nyomasztó érzés, hanem a férfi minőségre, a férfiasságra általánosságban bélyeget nyomhat. 

2.) Előfordulhat olyan eset is, hogy a férfi a nőiességtől retten meg, hogy ez a minőség elnyeli, felemészti és fogva tartja majd.  

3.) Szorosan az előző ponthoz kapcsolódóan gyökerezhet a probléma a női nemhez való általános hozzáállásban is, ami visszavezethető az édesanyával való kapcsolat és a korábbi párkapcsolatok során elszenvedett sérülésre. Ez a sérült attitűd megjelenhet olyan formában, hogy a férfi irracionálisan magasra helyezi a párját (nem szeretné őt, mint istennőt beszennyezni), vagy épp ellenkezőleg, sokkal alacsonyabb rendűnek állítja be a nőt, és “büszke pálcánkat nem dugjuk egy ismeretlen, sötét barlangba” jelszóval alkalmatlanná teszi magát az aktusra. Megjelenhet egyfajta “bosszúállás” is, mikor a férfi úgy érzi a nő megnyilvánulásai alapján, hogy nem elég jó a számára, és nem elégíti ki.  

4.) Lappanghatnak a háttérben ún.  “ödipusz-problémák”: a férfi nem akar hűtlen lenni saját anyjához. Itt az édesanyáról való érzelmi leválás sikertelensége okozhatja a problémát. 

5.) Egyéb okok lehetnek még: halálfélelem (az ejakulációval távozik az életenergia), a kreativitás hiánya (nem tud valaki bizonyítani), és a férfi önmagába és a világba vetett bizalmának hiánya. 

Fontos hangsúlyozni, hogy ezek a témák a tudatalattiban rejtőznek és szinte észrevétlenül befolyásolják a férfi működést. Mindenképpen önismereti munkát igényel feltárásuk, mert csak így lehet megtalálni azt a személyre szóló megoldást, ami végső soron a fizikai működést is helyreállítja. 

A lelki tényezők vizsgálata után a feldolgozásban nagy szerepet játszik, hogy a férfi felismeri és elismeri, hogy szüksége van a nőiességre, mert az a férfiúi erő alapja. Ám itt nem pusztán arról van szó, hogy a női nemmel való viszonyát értékeli újra a férfiember, az is nagyon fontos, hogy férfiként saját nőies, szelíd oldalával is megbarátkozzon. Tanulja meg átadni magát nőies, befogadó oldalának (erre egy csodálatos módszer a tantrikus és lingam masszázs). El kell fogadnia minden férfinak azt, hogy a férfi se “tud mindig”, neki se “muszáj mindig”, nem kell folyton a férfiasságát bizonyítania. Amikor azonban úgy érzi, adja át magát fallikus erejének, foglalkozzon saját testével (sport, jóga). A férfi is juttassa kifejezésre elfojtott dolgait, iktassa ki a túlzott intellektust, próbáljon “túljárni a saját eszén”, utat törve érzelmei gazdag birodalmába. 

Férfiként különösen ügyelni kell a túlzott kompenzáció elkerülésére. A meg nem oldott szexuális probléma kompenzációjaként – a nő helyett – ne a világnak mutassa meg a férfi, hogy mire képes, ne a társadalmi helyzetével kompenzálja a hálószobai tehetetlenséget, mert az éppoly kellemetlenné válhat az értintettek (végső soron a társadalom) számára, mivel állandó, demonstratív, agresszív viselkedésben nyilvánulhat meg. 

Kedves Urak! Kétségbeesésre semmi ok! Önismerettel, és célzott, tudatos változtatással a férfierő mind lelki, mind fizikai szinten fel- és újraépíthető!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük