A 13 női archetípus – 2. rész

A gondoskodás archetípusai (Szerető, Anya, Bába) 

A Szűz és a Vértestvér szakaszát elhagyva az ártatlanság kora véget ér. A nő a Szerető minőségébe érve belép a gondoskodás korába. Ebben a korszakban a nő önmagát inkább háttérbe szorítva, először társát, majd gyermekeit helyezi előtérbe, a “tűzhely őrzőjévé” válik. Ő gondoskodik arról, hogy a környezetében élők melegedhessenek, táplálja őket, otthont teremt számukra. Ebben a korszakban hatványozottan érvényes, hogy ha a nő rendben van, a környezetében élők is rendben vannak. Számítanak rá, ő a párkapcsolat, házasság, a család lelke. 

A Szerető 

A Szerető korszakát leginkább a párkeresés és a megtermékenyülésre való vágy jellemzi. A szerelem, a tűz, a lelkesedés időszaka ez. Ennek megfelelően a Holdciklusban a majdnem teljes Telihold társítható hozzá. Azonban ez a szakasz a leginkább kortalan. Bármikor visszatérhet életünkbe, hogy újra lángra gyújtsa, beragyogja azt. 

E szakasz úgy ébreszti fel lényegünket, hogy a legkevésbé vagyunk rá hatással. Kihívása az, hogy átadjuk neki magunkat, hadd sodorjon, miközben megtartjuk egyéniségünket, nehogy teljesen feloldódjunk benne, mert érzelmeink elragadhatnak, sokszor nehéz a realitás talaján maradni.  

A szerelem, ami e szakasz legfőbb érzelme, megtermékenyüléshez, várandóssághoz vezethet. Azonban ez nem csak gyermekáldást jelenthet, hanem egy csodás ötlet megfoganását, bármilyen kreatív gondolat kibontását is.  

A férfi és női kapcsolatokban megjelenhet a “hierosz gamosz” (Szent Házasság) iránti igény, ami az egyesülés valódi gyönyöre, a valódi vonzalom igazi varázslata. 

A Szerető állandóan reménykedik és az eljövendő csodálatos élmények ígérete tölti el. Jó ebből az érzésből tartalékolni és felidézni akkor, amikor sötétebb felhők borítják az eget. 

Az Anya 

Talán ez az az időszak, aminek az esszenciája mindenki számára a legnyilvánvalóbb, akkor is, ha még nem szült gyermeket. Mindenkinek van édesanyja, és mindenki számára nagy jelentőséggel bír a vele való kapcsolat (vagy fájdalmas esetben a kapcsolat hiánya). Az Anya, maga az élet. 

A szülés vérmisztériumán keresztül a nő találkozik a Teremtő Istennővel. Teljesen mindegy, hogy folyik le a szülés, a női identitás legmélyéig hatol és gyökeresen megváltoztatja a nő életét. Az Anya minőség leckéje az önfeladás és a fegyelem. 

Előfordulhat, hogy egy nő azt választja, hogy nem vállal gyermeket. Ez teljesen rendben van, mindenkinek joga van szabad akaratából dönteni, hogy szeretne-e gyermeket, vagy sem. Ebbe senki másnak nincs joga beleszólni. A nőnek joga van rendelkezni saját élete és teste felett. Ha a sors úgy hozza, hogy szeretne gyermeket, de nem lehet, akkor is meg tudja a maga teljességében élni az Anya minőségét.  

A szüléssel hasonlatos esemény az, amikor egy nő, életében először egy nagy horderejű alkotómunka mellett kötelezi el magát. Ekkor minden mást e mögé, a számára nagyon magasztos cél mögé helyez, főleg, ha az adott terület teljesen ismeretlen számára. E cél válik ebben az esetben a “gyermekké”. Csodás dolgok kerülhetnek ily módon napvilágra. 

A szülés, vagy az a bizonyos nagy horderejű alkotómunka lehetőséget ad arra, hogy erőnk és kreativitásunk végső forrásáról sose feledkezzünk meg. Képesek vagyunk bárminek életet adni. Ezt sose felejtsük el! 

Ahogy látjuk cseperedni gyermekünket, vagy alkotói munkánk gyümölcsét, az önvizsgálat és az önmagunk megértése iránti igény egyre erősödik bennünk. 

Az Anyaság jelenlét, megköveteli tőlünk a tudatosságot és az éberséget. 

A Bába 

A tanítás és segítség szakasza attól, aki első kézből való ismerettel rendelkezik a szülés vagy egy alkotó folyamat transzformációs hatásáról. A Bába az, aki segít szárnyra kapni és repülni. Bizalom és feltétel nélküli hit jellemzi. Képes túllépni a racionális és logikus gondolkodás keretein, döntéseinél hajlandó intuíciójára támaszkodni. 

Az inkvizíció korában a kínvallatások és kivégzések fő célpontjai a Bábák voltak. A patriarchális társadalom tartott tőlük, mert olyan hatalmat tulajdonítottak neki, amitől féltek, és a félelem okán pusztítottak.  

Az előbbiekben említett hatalom részét képezte nagyfokú jártasságuk az alternatív gyógymódok (gyógynövények, főzetek, masszázsok, mágikus szertartások, stb.), de ott voltak elmérgesedett gazdasági, politikai helyzetekben, és az embereket cselekvésre bírták.  

A Bába egyre közelebb kerül a végesség, halandóság kérdéséhez, amit akár saját tapasztalatai is mélyítenek. Ez sokszor felfordulást, zavarodottságot, veszteséget és az ismeretlentől való félelmet okoz. E korszak végére (ami sokszor egybeesik azzal, hogy a gyermekek elhagyják a szülői házat) a gondoskodás ideje lejár, helyét a hatalom veszi át, melynek első szakasza az Amazon minőség. 

Ha úgy érzed, hogy önismereti munkád során szívesen dolgoznál akár egyénileg, akár csoportosan az archetípusi minőségekkel, szeretettel várlak. 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük