Mikor kezdjük gyermekünk szexuális nevelését?

Ma készítettem egy gyors közvélemény-kutatást arról, hogy vajon mikor kell elkezdeni a gyermekek szexuális felvilágosítását, nevelését.

 

Nagyon sok hasznos és tudatos választ kaptam, és nagyjából mindenki arra voksolt, hogy nagyon pici korban. Nagy öröm volt számomra, hogy a reagálók igazán felelősségteljesen gondolkodnak a gyerekek ezirányú neveléséről. Kiemelnék azonban néhány dolgot, amit a reakciók alapján fontosnak tartok.

A saját testünk, a saját döntésünk – a “fehérnemű-szabály”

A gyerekek születésüktől fogva szexuális lények.

Van, aki már a pelenkázások alkalmával felfedező útra indul a saját testén és örömét leli benne, van, akiket ez egyáltalán nem érdekel. Mindegyik teljesen rendben van. Azt azonban mindenképp meg kell tanítani nekik, hogy a saját testük tekintetében hol húzódnak azok a határok, amiket bárki más csak engedéllyel léphet át. Nagyjából ovis kor körül jelenik meg a kislányoknál az az igény, hogy már a strandon se csak bugyi legyen rajtuk, hanem bikini vagy úszódressz, ami már a felsőtestet is takarja. Ebben a korban kell elmagyarázni nekik, hogy amit a fürdőruha (fehérnemű) takar, az az intim zónájuk, és oda senki sem nyúlhat az ő engedélyük nélkül. Se pajtás, se felnőtt.

A test tudatosság

A szexuális nevelés egyik alappillére az egészséges test tudatosság kialakítása. Csecsemőkortól arra kell törkednünk, hogy a gyermekünk elfogadja a testét úgy, ahogy van. Nyilván szülőként felelősek vagyunk azért, hogy gyermekünk egészségesen fejlődjön, az életkorának megfelelően vegyesen, változatosan táplálkozzon és mozogjon. Meg kell figyelnünk, hogy milyen fogadókész és érzékeny az érintésekre és tiszteletben kell azt tartanunk. Amilyen korán csak lehet, meg kell taítanunk arra, hogy tisztelje és becsülje a saját testét, és fejezze ki, ha valaki valami olyat tesz vele, ami neki nem jó. Meg kell tanítanunk arra is, hogy ne csak a saját, hanem más testét is tartsa tiszteletben, és ha valaki egy érintésre, puszira, testi közeledésre nemet mond, azt hogyan kezelje.

Tiszteletben kell tartani a gyermek befogadóképességét és pszichoszexuális érettségét

A szexuális nevelés során vannak olyan témák, amiket gyermekünk védelmében mindenféleképpen át kell beszélnünk (lsd. előző két pont), vannak azonban olyan témák, mint például a “hogy lesz a kisbaba?”, amit akkor kell megbeszélni, amikor a gyermekben felmerül a kérdés. Nagyon fontos, hogy sose hárítsunk olyasmivel, hogy “ehhez te még pici vagy”, nem szerencsés a “gólya hozza” mese sem, de törkedni kell az egyszerű fogalmazásra, ami illeszkedik a gyermek korához és fejlődési szakaszához.

Szexualitás, intimitás, párkapcsolat

Sajnos a mi iskolarendszerünk hozzászoktatott minket a dolgok szétcincálásához. Nem szerencsés az intimitást, a párkapcsolatot és a szexualitást különválasztani a szexuális nevelés során. Én e hármas kört kiegészíteném még a bartsággal is, mert baráti/pajtási kapcsolatban találkozik először a kisgyerek a családon kiívüli közeli kapcsolódással, és a párkapcsolatban is érvényes valamennyi szabály, ami egy jó bartságot jellemez. Véleményem szerint egészségesebb ezt a 3-4 témakört együtt tanítani a gyermeknek, hiszen legideálisabb esetben az intimitás, a szexualitás és a mély, őszinte emberi kapcsolat képezi az alapját a jól működő párkapcsolatnak.

Ha szülőként bizonytalan vagy a gyermeked szexuális nevelésével kapcsolatosan, egy konzultáció keretében össze tudjuk állítani az életkorának és fejlettségének megfelelő ütemtervet.

Ha fontos számodra gyermeked egészséges fejlődése a kapcsolatok és az intimitás területén, keress emailben, vagy telefonon.

Tel.: +36309990095, email: isz.integralcoaching@gmail.com

Szeretettel,

Andi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük