Szexuális fétis és irányultság integráció, szexuális függőségkezelés

Fétis integráció 

A fétis olyan dolog vagy cselekvés, amihez az ember valami mágikus, különleges hatalmat társít. Úgy érzi, hogy ez a különleges dolog szükséges ahhoz, hogy valamit igazán magas minőségben meg tudjon élni. Ez a különleges jelentőséget tulajdonítás egészen addig is fokozódhat, hogy a fetisizált dolog nélkül valaki már nem is lesz képes elérni a vágyott célt, jelen esetben a szexuális izgalmat, vagy kielégülést. Ez tartós hiányérzethez, frusztrációhoz, szorongáshoz, végső soron pedig akár depresszióhoz is vezethet.  

Fontos, hogy nem feltétlenül kell lemondanod egy fétis izgalmáról. Az elfojtás és a megtagadás nem megoldás. Van, hogy a legcélravezetőbb az, ha olyan megoldás születik benned, ami teret ad a vágyaid megélésének olyan formában, ami számodra és a környezeted számára is elfogadható. Ehhez hozzátartozik annak a határnak a megfogalmazása is, hogy belőded mennyi tartozik a szűkebb vagy tágabb környezetedre. 

Szexuális irányultság integrációja 

Ezeknek a konzultációknak az elsődleges célja az, hogy felderítsük a szexuális irányultságod természetét, és azt, hogy ezzel milyen viszonyban állsz. Fontos, hogy kellő információval rendelkezz a szexuális irányultság természetét és fejlődését illetően. Meghatározzuk, hogy az élettörténetedben mikor jelentek meg az addigitól eltérő vágyak és érdeklődés, és megtaláljuk azt a módot, ahogy a szexualitásod elfojtás nélkül, önazonosan megélheted. 

Szexuális függőségek kezelése 

Függőségről akkor beszélünk, amikor egy tevékenység vagy szokás már zavaró mértékben uralja valaki általános viselkedését. Ahogy a fétis esetében, itt is megjelenhet egyfajta “hatalomátvétel”, kontroll vesztés. A függőségek hátterében mindig egy megoldatlan, feldolgozatlan helyzet miatti rossz megküzdési stratégia, kompenzáció, menekülés áll. A függőségről feltétlenül tudnod kell, hogy egyfajta pszichológiai szükségletkielégítést szolgál, és a személyiséged természetes (ám téves) védekezésének módja. Ha egy tevékenység a 6 jellemző pszichológiai szükségletből kettőt kielégít, kialakulhat a függőség. Így a függőség kezelése mindig a szükségleteid feltérképezéséből és abból indul ki, hogy meghatározzuk, mi a kielégítésük valódi és leghatékonyabb módja. Itt szükség lesz arra, hogy a szükségleteid kielégítésére eddig használt erőforrásaidat más irányba csoportosítsuk, és a kompenzációt valódi megoldásokra váltsuk. Egy ilyen folyamat végére az életed valószínűleg radikális fordulatot vesz egy sokkal jobb minőség irányába, erre készülj!

Kapcsolat | Balance in You (balance-in-you.hu)