Szexuális nevelés – Mit tehetünk, ha gyermekünk idejekorán felnőtt tartalmat látott? 

Talán nem is gondolnánk felnőtt fejjel arra, hogy a pornó tartalmakkal való korai találkozás gyermekünknek traumát jelenthet, ami a tudatalattijában elraktározva a későbbiekben szexuális problémát is okozhat. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, a szexuális nevelés során feltétlenül ki kell térni erre a kérdésre. 

Miért veszélyes?

Semmiképp sem egészséges, ha egy gyermek vagy fiatal a szexuális ismereteit a felnőtt tartalmakból szedi. Mégis a 2021-es statisztika szerint a pornhub 10 legkeresettebb kulcskifejezése között volt a “how to…” (hogy kell…?). Ez arra enged következtetni, hogy egyéb információk hiányában még a felnőtt emberek is ilyen jellegű oldalakon tájékozódnak egyes szexuális technikák elsajátítása okán. A fiatalabb generáció pláne arra szocializálódott, hogy mindenirányú kíváncsiságát az interneten elégítse ki, és elég dörzsöltek ahhoz, hogy megtalálják a módját a 18+-os oldalak felkeresésének. Ennek hatását csak tudatos szexuális neveléssel tudjuk ellensúlyozni. 

A statisztikák szerint már akár 8 éves korban felébred a gyerekekben az ezirányú kíváncsiság, de általában a pszichoszexuális fejlődésük korántsem tart azon a szinten, hogy a durva pornó tartalmakat a “helyükön” kezeljék, kvázi a szexuális szolgáltatóipar termékeként. Könnyen hiszik azt, hogy ezek a filmek a valóságot tükrözik, a férfiak így bánnak a nőkkel, és a nőknek mindent meg kell tenniük, hogy kielégítsék a férfit, nem törődve saját határaikkal.  

Mit okozhat?

Jellemző zavarok, amik a felnőtt tartalmak hatására kialakulhatnak: 

  • Lányoknál és fiúknál egyaránt okozhat testkép-torzulást: azaz a látottakhoz fogják hasonlítani saját adottságaikat, és azt fogják etalonnak tekinteni, amihez képes alulértékelik testüket és romlik az önbecsülésük; 
  • Fiúknál az extrém teljesítmények (hatalmas meredő méretek és gigantikus mennyiségű ejakulátum) olyan mértékű hamis nem-megfelelőséget okozhatnak, aminek az eredménye akár merevedési probléma is lehet; 
  • A nők szexuális tárgyként való kezelése és a nem “hagyományos” (mély torok, anális, gang bang, stb.) szexuális megnyilvánulások kvázi természetesként való feltüntetése a gyakorlatba átültetve lelki és fizikai sérülésekhez is vezethet, aminek leginkább a lányok vannak kitéve 
  • Pici korban látott fel nem dolgozott ilyen jellegű élmény akár aszexualitáshoz is vezethet. 

Mit tehet a szülő?

Nagyon fontos, hogy amennyire tudjuk, egyrészt védjük a gyermekeket attól, hogy ilyen jellegű tartalmakat nézzenek. Másrészt – mivel jó eséllyel nem tudjuk kivédeni azt, hogy ilyen jellegű oldalakba előbb-utóbb belefussanak – ellensúlyozzuk azzal, hogy megtanítjuk őket arra, hogy valójában mit jelent a szexualitás. Igyekezzünk nyíltan beszélgetni velük arról, hogy mit tudnak már a témáról. Mindig köszönjük meg, ha beavatnak titkaikba és jelezzük, hogy ez sokat jelent számunkra. Igyekezzünk indulatmentesen és elfogadóan kommunikálni velük minden ilyen jellegű témáról, hiszen nagyon sérülékeny területről van szó, így könnyebb kiesni a “bizalmi körből”. 

Segítségre lenne szükséged?

Ha nem tudod, hogyan kezdj hozzá egy ilyen beszélgetéshez, vagy kérdéseid vannak a szexuális nevelést illetően, egy konzultáció keretén belül együtt kidolgozhatjuk azt a szexuális nevelési stratégiát, ami nektek a legjobban működik, és amibe magabiztosan be tudod illeszteni a fenti témakat is.  

Elérhetőségeimet itt találod: Kapcsolat | Balance in You (balance-in-you.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük