Miért épp a szex?

A szexualitás az ember alapösztönei közül az egyik. Mivel a fajfenntartáshoz kapcsolódik, igen nagy erővel rendelkezik. Nézzük például az étkezést, ami szintén alapösztönünk. Táplálkozási szokásainkra számos alternatívát találhatunk, ám azt nemigen választhatjuk, hogy egyáltalán nem eszünk. Valahogy így van ez a szexualitással is. Bárhogyis próbálkozunk, nem valószínű, hogy sikerül teljesen figyelmen kívül hagyni az életünkben.

Az ösztönöket eltompíthatjuk, elfojthatjuk ugyan, de megszüntetni nem tudjuk őket. Az ösztönök természete az, hogy időről időre kielégülést keresnek. A ki nem elégülésük szorongáshoz, önmagunk, vagy mások irányában megnyilvánuló agresszióhoz, de akár fizikai betegséghez is vezethet.

Szexualitásunkat blokkolhatja a bántalmazás minden formája. A fizikai bántalmazást, erőszakot nem is igen kell magyarázni, a lelki bántalmazásról ejtenék néhány szót. A pszichés bántalmazás célja vagy eredménye nagyon sokszor az önértékelés romlása, a szégyen és a bűntudat érzésének felébresztése. Mindhárom tényező külön-külön is romboló hatással van a szexualitásra, ha több, esetleg mindhárom jelen van egyszerre, különös csapás éri a szexualitásunk megélését, az abban való kiteljesedést. Ez pedig egész életünkre negatív hatással van.

A legfontosabb terület természetesen a párkapcsolat, amelyet közvetlenül érint az, hogy milyen viszonyban vagyunk a saját szexualitásunkkal.

Amíg e területre nem nézünk rá, nem gyógyítjuk be sebeinket és nem írjuk felül téves hitrendszereinket, kicsi a valószínűsége, hogy teljes életet élhessünk és jól működő párkapcsolatot alakíthassunk ki.

Számos olyan eszköz létezik, ami ebben segíteni tud, de a legalapvetőbb feltétele az – első sorban – önmagunkkal szembeni őszinte megnyilvánulásnak az, hogy valaki ehhez elfogadó, biztonságos és szeretetteljes környezetet biztosítson, legyen szó beszélgetésről, masszázsról, vagy bármilyen más kezelésről.

Nekem is volt segítségem abban, hogy a traumáimat feldolgozzam, tanuljak és fejlődjek ezen a területen olyannyira, hogy mára már én is kész vagyok másoknak segíteni. Hálás vagyok az oktatóimnak, gyógyítóimnak, segítőimnek, akik közül néhányukat most név szerint is megemlítenék:

Dr. Schlotthauer Ibolya
Dr. Gangler Zoltán
Nemes Antónia
Havas Andrea

Örök hálával tartozom nekik azért, hogy azzá váltam, aki vagyok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük